2 juni 2023

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

Wordt de burgemeester van Voorne een Lokalo?

2 min read
ambtsketen

Foto: Marc chang sing pang|wikipedia

De wereld volgens Vincent Vuurtoren

Tenzij Thierry Baudet en zijn vrolijke metgezellen besluiten om mee te doen aan de verkiezingen voor de gemeenteraad van Voorne  en de kiezers die hun mondkapjes voor hun ogen en oren hebben gedaan , op deze  bedenkelijke groep gaan stemmen, lijkt het me vrij zeker dat de drie lokale partijen verenigd de grootste partij van Voorne zullen worden, met de VVD op ruime achterstand. 

De drie gemeenten op Voorne hebben nu burgemeesters van verschillende signatuur . Rensen (PvdA) in Brielle, De Jong (PvdA) in Westvoorne en in Hellevoetsluis Milène Junius (CDA) De nieuwe gemeente gaat iets meer dan 70.000 inwoners tellen en 35 gemeenteraadsleden (nu 59) en waarschijnlijk niet meer dan 6 wethouders (nu 12)Stel je nu eens voor niet één van de zittende burgemeesters, burgemeester van Voorne wordt, maar iemand van de lokale partijen wie zou dat dan kunnen zijn? 

De salarissen van politici zijn gekoppeld aan aantal inwoners van een gemeente. Vandaar dat Milène Junius als  wethouder in Delft, meer verdiende dan als burgemeester van Hellevoetsluis. Zou het gek zijn als een van de lokale wethouders naar de functie solliciteerde. Niet echt. Zowel Jorriena de Jong als Robert van der Kooi hebben ruime ervaring in de politiek en in de ambtenarij en in Hellevoetsluis lijkt Margriet me niet de ambitie te hebben en is Peter Schop nog niet ‘zwaar’ genoeg.  Rien Kap dan?  Hij wordt ‘mister Voorne’ genoemd,  maar is zakelijk erg druk en burgemeester is wel een fulltime baan die vraagt om voldoende inzicht, een goed netwerk en gedachten over de toekomst van die ene gemeente.

De drie gemeentes hebben veel gemeenschappelijke, maar ook verschillende belangen –daarom gokt Hellevoetsluis om binnen die ene gemeente de wijk Boomgaard te kunnen bouwen en laat Brielle voor een fors bedrag de Catharijnekerk in ere herstellen.  En daar ligt het nadeel van een lokale burgemeester. Die komt namelijk uit één van de drie gemeentes en neemt ook het belang van die gemeente mee.  Iemand van buiten Voorne dan? Tja, ik heb veel geleerd van de openhartigheid van Erik van Heijningen en van de charme van Wubbo tempel. Als ik zou mogen kiezen zou ik voor van Heijningen gaan. Niet mijn favoriete partij, maar ik heb lang geleerd dat het in de politiek om mensen gaan en niet om partijen..

Vincent