Voorne aan Zee: verdeeldheid in verscheidenheid
3 min readHet Vrije Woord
Door Vincent Vuurtoren
Het begin maakte eigenlijk duidelijk dat geen van de drie gemeenten op Voorne op een fusie zaten te wachten. Ze waren ook nooit vriendjes geweest en er waren meerdere verschillen van mening. Twee gemeentesecretarissen konden elkaars bloed wel drinken en toen die ‘vrijwillig’ het veld ruimden was er nog niet veel animo. Maar toen Goeree-Oveflakkee de daadkracht van Jaap Smit voelde en alle dorpjes en steden één gemeente werden. sloeg de angst ook op Voorne toe. Tijd rekken lijkt nuttig maar toen de scheidsrechter op zijn klok kijkt om af te fluiten, begonnen de drie gemeenten het grote gevaar zien
Ondergedompeld worden in één grote gemeente Voorne-Putten, met Nissewaard als bepalende beleidsfactor zou heel erg zijn. De ‘Hometown’ van Geert Wilders, zou er met de nauwelijks te stillen honger naar bouwplaatsen vast geen been in zien om de prachtige polders romdom Oudenhoorn om te vormen tot woonwijken. Bovendien heeft Nisssewaard een compleet andere bestuurscultuur dan de gemeenten op Voorne. Dat mocht dus niet – nee nooit – gebeuren. Dus zocht men redenen om de fusie voor iedereen aanvaardbaar te maken. Die zijn er trouwens ook genoeg. Elke gemeente heeft zijn eigen aantrekkingskracht op toerisme en als de sterke kanten als geschiedenis, recratie en watersport gebundeld en versterkt zouden worden kon Voorne aan Zee weleens een succes worden.
De vekiezingen wezen echter uit dat de bewoners van Voorne vooral voor hun eigen gemeente kozen. Het sterktst bleek dat in de voor Brielse belangen opgerichte partij ONS Brielle. Onder leiding van de ervaren en populaire Wim Smit haalde men 2 zetels van de 35. In Hellevoetsluis bleek BVNL ook goed voor 2 zetels. En toen de vooraf voorspelde meerderheid voor IBV en VVD uitbleef moest er gerekend en onderhandeld worden. De vraag van Kap en Spoon of partijen bereid waren om met BVNL te praten, was dan ook zo gek nog niet. Melissa de Rijke is tenslotte geen Wybren van Haga, maar een Hellevoetse onderwijzeres. Maar zowel bij het CDA als bij GL-PvdA bleek de afkeer van Wilde Wybren te groot om daar ja tegen te zeggen. Zelfs toen aan GL-PvdA een wethouderspost voor Bianca Verschoor werd aangeboden. Toen kwam uiteindelijk deze niet stabiele oalitie tot stand met 7 wethouders waarvan er twee niet eens ut Voorne komen. Maar volgens Kap en Spoon moet iedereen met iedereen willen praten
Stroef
Nu we echt één gemeente zijn, zijn het niet zozeer de inwoners maar de ambtenaren die daar het meeste last van hebben – gezamelijke taken gaan stroef en dat leidt tot wederzijdse irritatie. Ik verzin dat niet maar verschillemde ambtenaren van verschillende afdelingen vertellen me dat en daar gaat de burger zeker wat van merken in het contact met de nieuwe ambtelijke organisatie. Het is aan de 7 wethouders, die echt nog niet The Magnficent Seven zijn om dat in goede banen te leiden en ook hier het woord ‘samen’ tot motto te verheffen.
Verkiezingen
Ik vind de verkiezingen maar moeilijk. Natuurlijk ga ik wel stemmen en voor het Waterschap is dat niet moeilijk; dat zal Hennie wel worden en ze loopt er hard genoeg voor. Maar de Staten is veel moeilijker. Weet je dat er uit Voorne aan Zee, maar één kandidaat te vinden is? Gregor Rensen uit Brielle. Nou was dat vroeger best een rooie rakker, dus het zou kunnen. Geen enkele Hellevoetse kandidaat en verder alleennog vppr GL Alfred Blokhuizen uit Nissewaard. Is Voorne aan Zee daarmee ondervertegenwoordigd? Ik vind van wel. Een gemeente van 70.000 inwoners met slecht één ex-burgemeester als kandidaat. Een magere keuze voor de inwoners. Misschien wel een gemiste kans…