2 juni 2023

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

Proeven van de kruiden uit de duinen van Voorne

2 min read

Kent u  Dave Zwaartman? Dave werkt bij Kruidenprikkels, een jonge onderneming ontstaan uit een “uit de hand gelopen hobby” Zwaartman is bij Kruidenprikkels Herborist, Culinair Adviseur en Chef-kok. Elke dag vertrekt hij s ‘morgens naar De Prikkeltuin in Oostvoorne, voor wat onderhoud en oogstwerk, vaak daarna nog een rondje bos en duin om wat wildkruiden te oogsten. Een Herborist weet hoe je kruiden, in het bijzonder de Europese, kunt toepassen voor bevordering van de gezondheid, het welzijn, persoonlijke verzorging en in de voeding. Daarnaast moet je ervaring hebben in het verwerken van kruiden in uiteenlopende toepassingen van kruiden. Dave combineert hierbij oude kennis van kruiden en kruidenbereidingen met recent wetenschappelijk onderzoeken en nieuwe inzichten.

Met Kees de Slager
In samenwerking met Kees de Slager zijn er een aantal mooie ambachtelijke streekproducten gecreëerd die wij u graag willen aanbieden. Er wordt gewerkt met een beperkte voorraad zodat onze producten vers en ook duurzaam zijn . Zo zijn er Voornes Netelworst , Gerookte Rockanjese Boerenmetworst met Peper en Voornes Gerookte Boeren runderworst met Duinkruiden

Enkele voorbeelden van kruidenprikkels
Vlierbloesemazijn
: Kan worden toegepast als dressing of vinaigrette in salades, als mooie zure smaak in een siroop of limonade. Ook in verschillende sauzen komt de vlierbloesemazijn tot zijn recht. Wordt ook gebruikt bij patisserie.
Rimpelrooszout : Met gevogelte of witvis, in combinatie met witte chocolade een lekkernij. Als smaakmaker in salades, sauzen of gerechten.
Kamilleazijn:  Bijzonder lekker in combinatie met gevogelte zoals kip en fazant. In salades als onderdeel van een dressing of vinaigrette. In een limonade met bijvoorbeeld citroensiroop, bruisend water en munt. Of in botersauzen, vissaus, mayonaise of sabayon. 
Dennennaaldenzout: vooral lekker bij vlees en vis van de grill of bbq. Als smaakmaker in salades, sauzen of gerechten.

Het Zeeuwse Scharrelvarken
Een aanrader is de spekrollade van het Zeeuwse Scharrelvarken, waar alle varkensvlees van Kees vandaan komt of de échte Rockanjese Oudejaarsworst
Meer van Kees of Kruidenprikkels? Kijk op www.keesdeslager.nl