25 september 2023

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

Orange the World: Break the Silence against Violence!

2 min read
In Hellevoetsluis is Korenmolen De Hoop van 25 november tot en met 10december oranje gekleurd ter gelegenheid van ‘Orange the World’. Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne is gestart op 25 november (internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en eindigt op 10 december (internationale mensenrechtendag). Gedurende deze zestien dagen wordt er wereldwijd actie gevoerd en worden er activiteiten georganiseerd.

Geweld tegen vrouwen in Nederland
Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen heeft aangegeven sinds haar vijftiende levensjaar slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld. Voorbeelden van geweld tegen vrouwen zijn mishandeling door een (ex-)partner, verkrachting en stalking, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om het financieel afhankelijk maken, het sociaal isoleren of het online plaatsen en verspreiden van intiem beeldmateriaal van vrouwen.

Geweld tegen vrouwen is een inbreuk op de mensenrechten van vrouwen en moet uitgebannen worden. Het bespreekbaar maken van geweld kan hieraan bijdragen. Op de website
geweldtegenvrouwenmelden.nl vindt u uitleg en informatie over de verschillende vormen van geweld tegen vrouwen, verschillende meldpunten en organisaties, campagnes, tips en nationaal en internationaal beleid tegen geweld tegen vrouwen.

Petitie laagdrempelig melden
Een melding maken van geweld blijkt in de praktijk erg lastig, terwijl het melden juist zo belangrijk is om het geweld te doorbreken. Daarom zijn verschillende organisaties een petitie gestart. Deze petitie roept de regering op om laagdrempelig melden mogelijk te maken, voor iedere vrouw en iedere vorm van geweld. Meer informatie over de petitie en de mogelijkheid om te tekenen vindt u op de volgende website: https://www.orangetheworld.nl/petitie-orange-the-world-2020/