ma. mei 16th, 2022

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

Kerstcadeau Tip (1) De geschiedenis van Voorne in beeld gebracht

2 min read

Recent is er een heel bijzonder boek uitgekomen dat voor de liefhebbers van kunst en de geschiedenis van Voorne, een ideaal cadeau is.  Het boek laat – door de ogen van kunstenaar Frans Spuijbroek – een uniek beeld zien van de tijd waarin Spuijbroek leefde en actief was


Spuijbroek zette onder meer de afbraak van de oude vesting Hellevoetsluis op papier, de gevolgen van de watersnoodramp en de Deltawerken. Ook portretteerde hij bekende en minder bekende Helvoeters. Daarnaast schreef en regisseerde Frans Spuijbroek openluchtspelen als In Naam van Oranje, dat de basis vormde van het jaarlijkse 1-aprilspel in Brielle. Hij genoot landelijke bekendheid als grimeur en was actief lid van de toneelvereniging Comoedia.


Ook zijn geboortedorp Nieuw Helvoet werd door hem vereeuwigd


Het werk van Frans Spuijbroek is uit verschillende collecties bijeengebracht en beschreven door zijn zoon Frans Spuijbroek jr., die dit overzichtswerk heeft samengesteld. Het Streekarchief Voorne-Putten en de Vrienden van het Streekarchief Voorne-Putten hebben de uitgave verzorgd. Ook Spuijbroek jr. bleek een getalenteerd kunstenaar te zijn, maar dan op het muzikale vlak. Bij het schrijven van dit boek blijkt hij behalve een bijzonder goede drummer, ook de pen uitstekend te kunnen hanteren. Hij begon bij de formatie Pact uit Oudenhoorn, maar bleek bij het trio van hotviolist Freddy Rietdijk een jazzdrummer van bijzondere klasse te zijn. Zo ritmisch zijn de teksten over zijn vader in het boek ook. Een boek om te hebben (of te krijgen) dus..


Brielle door Frans Spuijbroek (collectie Rens van Adrighem)

Het boek ‘Frans Spuijbroek, een veelzijdig kunstenaar’ (144 pagina’s, € 19,95) is verkrijgbaar bij Primera, winkelcentrum Struytse Hoeck in Hellevoetsluis.