ma. apr 12th, 2021

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

Je verantwoording nemen…

2 min read

Door Vincent Vuurtoren

Van politici in bestuursfuncties wordt verwacht dat zij de verantwoording nemen voor gemaakte fouten, ook als die door anderen in de organisatie zijn veroorzaakt. De bestuurder stuurt immers de organisatie aan. De eerste die daarvan afweek was Dries van Agt, maar die had dan ook aan de  Katholieke Universiteit van Nijmegen gestudeerd. Inmiddels mag die universiteit zich niet meer ‘katholiek’ noemen omdat de bisschoppen onvoldoende invloed op het beleid hebben. Onze Dries vond dat hij weliswaar politiek verantwoordelijk was voor de affaire rond de Drie van Breda, maar niet persoonlijk, zodat hij niet hoefde af te treden. 

Laten we dat eens vergelijken met de rel die ontstond na het plotselinge miljoenentekort op de begroting van Hellevoetsluis.  Er volgde een onderzoek waarna verschillende raadsleden vonden dat de Wethouder van Financiën, Margriet den Brok, af had moeten treden. Zij was daartoe bereid evenals wethouder Hans van der Velde (Zorg) die in het Sociaal Domein met fors gestegen kosten werd geconfronteerd. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad vond dat geen goed plan. Er was immers bij ingewijden bekend dat een ambtenaar verantwoordelijk was voor het niet tijdig opmerken van de tekorten. Die ambtenaar heeft inmiddels de gemeentelijke organisatie verlaten. Toch waren beide wethouders bereid geweest om af treden, omdat zij zich wel politiek verantwoordelijk vonden. Zij verscholen zich niet achter de smoes van Van Agt, maar namen alle  verantwoording op zich. Daarmee toonden ze zich integere wethouders die terecht de blijvende steun van de gemeenteraad ontvingen.

Van mij mogen ze dan ook allebei wethouder blijven in de nieuwe gemeente Voorne, al duurt het nog tot 2022 voor we daar herindelingsverkiezingen gaan houden. Die krijgt straks 6 wethouders die vooral over de belangen van de eigen gemeente heen moeten kunnen kijken. Hoe het politieke beeld er in de drie gemeenten uitziet weten we binnen drie maanden al. De kans dat het FVD de grootste gaat worden lijkt klein. De stoelendans daar gaat straks fors verlies van de Bende van Baudet zorgen. De gele sterren kunnen dus in de geschiedenis blijven waar ze horen. Als Wilders kandidaten heeft op Voorne zal de strijd om de grootste gaan tussen de PVV en de VVD. Ik wens u veel wijsheid in maart en de Voorzienigheid behoede ons voor Van Haga…