ma. mei 17th, 2021

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

Het sprookje van Kaasje Ollebollegrom..

3 min read

Door Leo Blok

Er was eens een Nederlandse sterrenkundige die in ons land de basis legde voor de informatica.  Zijn naam was Alexander Ollongren.   Samen met zijn Zweedse vrouw legde hij ook de basis voor hun enige  dochter Kajsa.  Alexander was een nakomeling van een Fins adellijk  geslacht en werd in 2002 in de adelstand verheven. Daardoor mocht Kajsa zich ook jonkvrouw noemen.. Mooie titel, want ze was toen ook nog maar begin dertig en had al twee paspoorten: een Nederlands en een Zweeds. Eigenlijk heet ze voluit Karin Hildur Ollongren. Haar naam is echter zo on-Nederlands dat een Hellevoetse schrijver (Vincent Vuurtoren) haar spontaan omdoopte tot Kaasje Ollebollegrom.


Kaasje kreeg haar opleiding aan de Universiteit van Amsterdam en aan de  École nationale d’administration in Frankrijk.  Prachtige opleiding, bijzonder intelligent en getrouwd met een twee jaar oudere partner waarbij ze twee zoons kreeg.. Haar Amsterdamse wortels trouw, kregen de zoons een seizoenkaart voor Ajax. Ze begon haar carrière op het Ministerie van Economische Zaken en werd vier jaar geleden vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Met de éclatante overwinning van D66 bij de recente verkiezingen stond niets een gelukkige toekomst en carrière in de weg…Ze werd dan ook benoemd tot Verkenner op de weg naar een nieuw kabinet. Wie Stratego speelt weet dat dit geen hoge rang in het spel is…En juist van verkenners wordt strategie verwacht en eigenlijk waren zij en dat meisje van Jorritsma meer kwartiermaker naar een nieuwe regering.


Die zou na het afwijzen van de rechtse en de linkse variant weer gewoon uit VVD, D66, CDA en de CU gaan bestaan. Maar er lagen obstakels op de weg. Zoals Pieter Omtzigt die enkele weken geleden al riep dat hij vier jaar lang werd belogen en besodemieterd door een regering die hij ook nog steunde. Hoe stelt zo’n integere man zich op bij een geprefabriceerd nieuw kabinet. De tijd dat politici die de macht van kerk en kapitaal bedreigen, worden niet meer zoals in 2006 eenvoudig omgelegd, maar er dient een ‘nieuwe functie’ voor de populaire dwarsligger te worden bedacht. Maar zou Pieter zijn meer dan 340.000 kiezers in de steek laten? De linkse partijen zijn niet hecht genoeg met elkaar en bovendien te klein om echt het kabinet Pinokkio 4 te kunnen dwarsbomen


Dit alles overdenkende begon Kaasje zich een beetje onprettig te voelen. Nee, het was niet haar geweten dat opspeelde, maar de eerste verschijnselen van Corona. Snel beende ze compleet met capuchon naar huis, na eerst zorgvuldig te hebben opgeschreven wat ze moest onthouden. En toen ging het fout. En met een telelens gewapende fotograaf kon de tekst van haar onthoudpapiertje lezen en schrok van de inhoud. Hier werd een politieke moord op een CDA kamerlid beraamd. Hij besefte toen nog niet dat het publiceren ervan ook een politiek moord zou betekenen op een toch al zieke D66 minister.


En daar eindigt het sprookje van Kaasje Ollebollegrom. Ziek naar bed, carrière naar de vaantjes en het enige wat nu nog rest is een burgemeesterspost ergens in Nederland..  Burgemeester van Voorne aan Zee?