ma. mei 16th, 2022

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

Helvoetse etsen Frans Spuijbroek komen samen in kunstboek

1 min read

 

De Nieuw-Helvoetse kunstenaar Frans Spuijbroek maakte in de vorige eeuw vele tientallen stads- en dorpsgezichten van zijn geboortedorp, Hellevoetsluis, Oudenhoorn en Nieuwenhoorn. Al die kunstwerkjes komen nu samen in het kunstboek ‘Frans Spuijbroek, een veelzijdig kunstenaar’.


Frans Spuijbroek (1905-1986) legde in de tijd, waarin Voorne-Putten transformeerde van een agrarisch eiland naar een woon- en werkgebied onder de rook van grote industrieën, deze ingrijpende veranderingen vast in zijn etsen, litho’s en houtsneden. Zijn werk is niet alleen van een grote artistieke waarde, maar is ook voor de historie van het eiland van groot belang.


Spuijbroek zette onder andere de afbraak van de oude vesting Hellevoetsluis op papier, de gevolgen van de watersnoodramp en de Deltawerken. Ook portretteerde hij bekende en minder bekende Helvoeters. Daarnaast schreef en regisseerde Frans Spuijbroek openluchtspelen als In Naam van Oranje, dat de basis vormde van het jaarlijkse 1-aprilspel in Brielle. Hij genoot landelijke bekendheid als grimeur en was actief lid van de toneelvereniging Comoedia.


Het werk van Frans Spuijbroek is uit verschillende collecties bijeengebracht en beschreven door zijn zoon Frans Spuijbroek jr., die dit overzichtswerk heeft samengesteld. Het Streekarchief Voorne-Putten en de Vrienden van het Streekarchief Voorne-Putten hebben de uitgave verzorgd.

Het boek ‘Frans Spuijbroek, een veelzijdig kunstenaar’ (144 pagina’s, € 19,95) is verkrijgbaar bij Primera, winkelcentrum Struytse Hoeck in Hellevoetsluis.