24 februari 2024

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

De Wereld volgens Vincent Vuurtoren

3 min read

Van Wappies en Wanorde… oftewel ‘hersens zijn leuk: iedereen zou ze moeten hebben.

Enkele weken geleden was Hellevoetsluis het doelwit van een groep demonstranten die onder zware politiebegeleiding door Hellevoetsluis marcheerden. Voor de protestmars tegen de lockdown, mondmaskers en anderhalve meter afstand was geen toestemming gevraagd en ik zag tientallen agenten en politiebusjes. Lieve vrienden van mij zeggen dat ik respect moet hebben voor de mening van een en dat ben ik voor 90% wel met ze eens. Een klein aantal demonstranten werd gearresteerd omdat ze de politie beledigden. Want dat mag niet. Maar hoe zat het dan met die minder valide fotograaf die vanuit zijn scootmobiel en voorzien van een mondkapje de mars fotografeerde? Misschien is ‘Kankermongool’ geen belediging, maar ik geloof dat je dat toch beter niet tegen een gezagsdrager kan zeggen.


En dat was eigenlijk nog het minste dat de fotograaf naar zijn hoofd kreeg. Hij droeg dat mondkapje omdat hij zich daar prettiger bij voelt.  Voor zichzelf, niet om een signaal te geven, Dat is zijn mening en wat anderen daarvan vinden moeten zij weten. Zijn mondkapje verdient respect. De fotograaf respecteert elke overtuiging en mening van anderen. Maar dat hij door zijn mondkapje de ene na de andere bedreiging en verwensingen naar zijn hoofd kreeg en er zelf mensen waren die hem op z’n bek wilde slaan.. enz. enz. Dan vraag ik me af waarom beledigingen tegen een agent bestraft worden, maar dat men een minder validefotograaf wel mag bedelven onder de verwensingen en bedreigingen. Respect? Dacht het niet…Ik heb nog steeds het gebroken geweertje van mijn vader uit de jaren dertig maar dan voel ik gebalde vuisten in mijn broekzak.


Verder glijdt de politiek steeds verder af naar volkomen ongeloofwaardigheid. Een liegende premier, een christelijke voorman die regeren toch belangrijker vindt dan normen en waarden en  standpunten die per dag worden veranderd. Dichterbij huis worden in een falend milieubeleid nog steeds bomen gekapt en verdwijnen er vogels, reptielen en planten. blunderende ambtenaren waar onwetende wethouders dan weer verantwoordelijk voor worden gehouden  Hellevoetsluis raakt in 2022 twee vrouwen kwijt die belangrijk zijn en waren voor onze gemeente. Het vertrek van Cilia Meerman uit de politiek is begrijpelijk, maar de raad verliest daarmee het best voorbereide lid met een geweldige dossierkennis. Ook Margriet den Brok komt niet terug en zij heeft het goed gedaan Het schandaal van het onverwachte miljoenentekort in onze gemeente kwam ook door ambtelijk falen, waarbij de wethouder deze in bescherming moest nemen. Iets hoger is men van plan de bomen langs de uitermate fraaie Drieendijk – waar ook de biologische melktap en de kaasautomaat staat – te kappen. Afgelopen zondag gingen bij dit melkbedrijf voor het eerst de koeien waar naar buiten. Deze ‘Koeiendans’ was via een link live te volgen. Een veilig spektakel. 


Volgende keer vertel ik u graag over hoe het betondorp aan de Veerhaven een belangrijk stuk Hellevoetse geschiedenis volkomen onzichtbaar maakt ten behoeve van mensen die uitzicht op het Haringvliet en een boot voor de deur willen hebben. Brengt vast geld op. Geniet op de fiets van het mooie weer, de koeien in de wei en de bloeiende bloesems, terwijl we wachten op de eerste geurende meidoorn..
Blijf gezond,
Vincent