di. dec 7th, 2021

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

De wereld volgens Vincent Vuurtoren

2 min read

De onzekerheid van de zekerheid

‘De weg naar de stompzinnigheid is met zekerheden geplaveid’ schreef een in Nieuw Helvoet geboren schrijver en ik vind dat ook omdat voor mij twijfel het begin van nadenken is. Al mijn standpunten toets ik aan de juistheid en geldigheid. Toch zijn er zaken waarvan ik zeker ben. Zonder twijfel kan ik voorspellen dat de VVD op 17 maart de grootste partij van Nederland wordt. een andere zekerheid die hier veel mee te maken heeft is dat de VVD niet zonder Mark Rutten kan. Ondanks de tientallen zetels (40?)zal vorming van een nieuw kabinet nog nooit zo moeilijk zijn geweest als na die 17e maart. Het CDA van Hoekstra en Omtzigt is een heel ander CDA dat meedeed in het nu demissionaire kabinet. Sigrid Kaag is ook echt uit op realisering van punten uit het programma van D66. Eén van die standpunten is dat een premier die functie maximaal 8 jaar uit zou mogen oefenen. Ook de vierde partner ( de CU) zal eisen stellen aan de steun voor een volgende regering. Wie de grootste partij wordt is duidelijk – hoe een nieuw kabinet eruit gaat zien is nog in de mist van de corona verborgen.


Andere meerderheden zijn ook mogelijk , zelfs zonder de VVD, als is het hoogst ongebruikelijk om de grootste partij van het land buiten de regering te houden. Het CDA is -in mijn optiek – voor het eerst, niet uit op macht maar op sociale rechtvaardigheid. Dat pas goed bij Lilian Ploumen, Sigrid Kaag en Lilian Marijnissen. De grootste gaat het nog moeilijk krijgen om het eigen programma uitgevoerd te krijgen. Wilders? zijn standpunt om de grenzen te sluiten, de Koran te verbieden en te de-islamiseren is een te groot struikelblok voor welke samenwerking dan ook (zelfs de Nazi’s hebben nooit het woord  ‘ ont-Joden’ gebruikt. Baudet? Zijn achterban krimpt met de snelheid van een goedkoop truitje. Sommige van zijn aanhangers (en hij misschien zelf ook) zouden zomaar weer de gele sterren in kunnen voeren. Ook, en misschien juist voor de VVD geen mogelijke partner. 


Op wie ik ga stemmen? Ik denk daar over na, dus ik twijfel nog.  Het zal in elk geval een vrouw zijn, meer durf ik niet te beloven.

Vincent