vr. dec 9th, 2022

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

De week van Lucie Schepers

2 min read

van Internationale Vrouwendag en onverwachte Natte Ogen

Zondagmiddag
Het is zondagmiddag als ik dit schrijf. De zon schijnt, maar zelfs binnen is het koud. Teletekst zegt dat het vandaag 7 maart is. Als een flits schiet plotseling door mijn hoofd dat het dan dus morgen Internationale Vrouwendag is. Het is pas de eerste keer dat ik daar aan denk. Vreemd, want ik herinner me nog als de dag van gisteren welke geweldige bijeenkomsten ik op 8 maart heb mee beleefd. Evenementen die al weken van tevoren werden aangekondigd in alle streekbladen en door de gemeente Hellevoetsluis. Secretaressen van het gemeentehuis in prachtige Afrikaanse gewaden, de bijdrages uit andere culturen door Ummuhan Basil en Jamilla Sekouti . Kunst door Chris Vaudo en Babs Vreeburg. Allemaal doordrongen van het zelfde feit: vrouwen worden nog lang niet voorgesteld, maar mogen op straat nagefloten worden, op jonge leeftijd uitgehuwelijkt aan familie of veel oudere mannen, mogen als kwetsbare vluchteling in de prostitutie worden gezet en bovendien verdienen ze voor hetzelfde werk vaak minder dan mannen. Wie dat doen? Dat doen mannen! Mannen ons als bezit zien. Christelijke mannen die geen vrouwen op de kieslijst hebben want dat mag niet van God. Andere Christelijke mannen die willen dat een verkrachte vrouw eerst een ruime bedenktijd moet nemen voor ze haar ongewenst kind mag laten aborteren. Heeft die verkrachter ook eerst bedenktijd genomen voor hij bij haar binnendrong?  Maar weet je, blijkbaar is het onderwerp niet actueel meer in de politiek  Alleen Sigrid Kaag heeft daar openlijk iets over gezegd.  Laat mij dan tegen de politiek – ook plaatselijk zeggen, nee roepen! ‘We moeten ook vandaag en in de toekomst voor de rechten van vrouwen opkomen. Triest dat juist religie zo’n belangrijke rol speelt bij de onderdrukking van vrouwen. God is Liefde’ heb ik weleens op een kalender zien staan. Vast een ouwe kalender geweest…


Natte ogen
Ik huil zelden. Niet omdat ik me daarvoor zou schamen, maar omdat er maar zo weinig dingen zijn die het waard zijn om tranen voor de storten. Toch overkomt het me soms spontaan. Bij sommige muziekstukken bij voorbeeld, bij de tekst van een gedicht. In de film The Great Caruso als de hoofdrol (Mario Lanza) tijdens een hoge C op het toneel sterft. Deze week overkwam me het op visite bij een vriendin, die altijd actief in haar buurt is. Ze heeft een veel oudere man waar ze heel veel om geeft en als ze me over haar huwelijk vertelt, komt je vanzelf bij sterven uit. ‘We hebben een afspraak’ zegt ze,’ als we ooit dood zijn, laten we ons cremeren en gaan we samen in één potje as .  Dan willen we worden uitgestrooid in Italië, in Toscane. En ze vult aan met :’Want daar ben ik nog nooit geweest.’  Toen liepen mijn ogen vol. Ik hoop dat ze het niet gezien heeft..