ma. dec 6th, 2021

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

De kosten van Aan Zee en gedonder op Voorne

2 min read

door Vincent Vuurtoren

Een vijftal vertrekkende wethouders en drie vertrekkende burgemeesters hebben – in principe – recht op wachtgeld – daar hoeven ze geen gebruik van  te maken, maar het mag wel. Bij een gematigde verwachting is daar minstens een miljoen euro mee gemoeid.  


Raadsvergoeding 
Daarnaast worden de nieuwe gemeente van 70.000 inwoners de vergoedingen verhoogd. Een raadslid ontvangt een – belaste – vergoeding van 19136,38 per jaar.  Daarnaast een onbelaste vergoeding voor onkosten van 181,28 per maand.  Fractievoorzitter krijgen een toeslag. Voor de zes   te benoemen wethouders ligt een jaarsalaris van 98218,- klaar, oftewel 8184,04 per maand. Deze vergoedingen zijn belast – wethouders ontvangen daarnaast een onbelaste vergoeding van 379, 06 per maand voor onkosten. Het hoogst betaald wordt de nieuwe burgemeester. Voor hem of haar wordt per jaar 121596,56 als belaste vergoeding overgemaakt en een onbelaste maandvergoeding van 412,02 per maand 


Niet meer terug.. 
Raadsleden en wethouders die niet terugkomen, zijn voor een deel ook al bekend. Wethouder Margriet den Brok stopt ermee, net als de Hellevoetse raadsleden Daan Dankaart en Cilia Meerman. In Westvoorne stopt Cor Sommeling er mee. 


Punten van discussie 
Er moeten nog harde noten worden gekraakt. Er is nog niet onderhandeld over het aantal wethouders per gemeente – Op basis van gelijkwaardigheid zou elke kern 2 wethouder kunnen leveren. Er zijn echter politici die menen dat Hellevoetsluis 3 wethouders kan claimen. Brielle dan 2 en Westvoorne 1? De conflictstof ligt voor het oprapen en zal zeker worden opgeraapt. Zijn 40.000 inwoners van Hellevoetsluis belangrijker dan het prachtige duin en strandgebied van Westvoorne? Om van Brielle (ooit de enige gemeente op Voorne met hoger onderwijs) nog maar te zwijgen. Een discussie tussen gelijkwaardigheid en macht… 


Gedonder op Voorne 
De recente ondertekening van een contract tussen de gemeente Hellevoetsluis en de firma van Doorn uit Geldermalsen is bij Briels raadslid Wim Smit in het verkeerde keelgat geschoten. Hij stelt:’ Een contract voor de lange termijn hoort onder de harmonisatie van beleid. Dat is volgens mij niet overlegd. Komt er nu probleem boven? Want zonder overleg contracten afsluiten kan niet en zal allen tijde niet geaccepteerd kunnen worden door de andere gemeenten”