25 september 2023

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

De Formatie: wat veborgen bleef

3 min read
Het Vrije Woord

door Vincent Vuurtoren


Mijn voornaamste bezigheden zijn muziek – oude opnames van Lars Roos,  lezen – de Zieke van Lodensteijn, en fotografie – ga al mijn oude negatieven en dia’s digitaliseren. Vroeger hoorde daar ook nog politiek en werk voor de vakbond bij o.a. met Paul Rosenmöller. Aan politiek kan ik me nog steeds ergeren. Zowel landelijk als aan ons kleine wereldje in Voorne aan Zee


Wybren van Haga
Heel triest was al de opkomst van 38%. Zo weinig mensen hadden belang bij de toekomst van Voorne – Het zou een brug te ver zijn geweest als voor gesprekken met de onderhandelaars met landelijke kopstukkken als Attje Kuiken, of Wopke Hoekstra hadden gesprokwen – het werden dus Wilbert Borgonjen en Bert van Ravenhorst, beiden oud-wethouder voor Westvoorme en Brielle. Voor BVNL lag dat anders, Daar kwam Wybren van Haga persoonlijk opdraven om een raadslid uit Capelle als wethouder aan te bieden, Natuurlijk waren Rien, Aart-Jan en Hans bijzonder blij met de komst van een écht kamerlid en ze luisterden dan ook vol aandacht en toen de indrukwekkende naam van Tatjana Sormaz viel waren ze al half overtuigd en haar fysieke verschijning deed de rest.  Lijsttrekker Melissa De Rijke had immers al laten weten niet beschikbaar te zijn voor een wethouderspost. In de praktijk bleek jammer genoeg dat Tatiana graag de commisievergaderingen overslaat en zich tijdens de raad soms per telefoon moet laten informeren over haar agendapunten. Maar het plaatje oogt leuk al is ze grens van 5o jaren al gepasseert.  Nu alleen de nodige kennis nog…En of men bij de landelijke VVD zo blij is dat hun wethouder in Voone aan Zee  juist een geroyeerd VVDlid als van Haga steunt…ik weet het niet..


Eerlijkheid en slimheid
De volgens mij eerlijke wethouder Robert van der Kooi speculeert nu al over een fors begrotingstekort dat het beleid ernstig zou kunnen beinvloeden – Terwijl het financiele beleid al onder curarele van de Provincie staat. Wat blijft er dan nog van het vrij behoudende programma over? Daarom was het zo slim dat Janneke Postma alvast alle subsidies voor de verenigingen en instanties wist vast te leggen. Slimme meid en nog sociaal ook. Nog steeds is het zo dat de grootste oude partijen als VVD enIBV geen meerderheid heeft. Misschien als het CDA niet zo overuig was van de dooezaakom de derde partner tezijn, hadden geen fngeinde eisen opgelgged die zeker bij Kap in het verkeerde keelga vielen. Toen bleef GL-PvdA over en als die Bianca Verschoor als nieuwe wethouder hadden geaccepteerd, was dat al een nette meerderheid geweest.  Maar van Ravenhorst had ervaring als wethouder en Bianca niet. Maar wel minstens 8 jaar als fractievoorzitter…Ik zou die gok gewaagd hebben, maar ik denk – niet zeker – dan van Ravenhorst de fractie zover kreeg omdat niet te accepteren, Vind ik wel jammer – Nu zijn er drie onervaren wethouders in dit zevenkoppige college, alleen de vier IBV wethouders hebben bestuurservaring, maar Sormas, van Orselen en Igor Bal zeker niet. En bij de VVD in Nissewaard waren ze zeker niet blij dat de overgang zonder contact men hen verliep.  Zo ligt de conflictstof voor het oprapen en er is maar één getergde hand nodig die ze ook echt opraapt Leuk vind ik het conflict tussen Rien Kap en Ben van Stijn over het nieuwe gemeentewapen. Nog leuker dat ze allebei gelijk hebben. De gewone inwoner van Voorne aan Zee snapt niks van de rare beest in het wapen en waarom de spreuk eersteling der vrijheid in het wapen moest prijken. Maar Ben Van Stijn die historisch gelijk heeft, maar tegelijk ook erg Briels, is heeft onder den volke vast minder steun. Gelijk hebben wil niet zeggen datr je het krijgt. Kijk maar naar Pieter Omtzigt..


Voorspelling
Over de afloop van dit politieke toneelspel durf ik niks te voorspellen – wel voorspel ik dat Feyenoord kampioen wordt