5 december 2023

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

De drooglegging van Rotterdam

3 min read
vuurtoren hellevoetsluis

Door Vincent Vuurtoren

Ooit ontstond in Amerika een grote chaos toen het schenken of stoken van sterke drank verboden werd. De misdaad nam toe, gangsters weren rijk of vermoord en Elliott Ness kreeg tenslote Al Capone achter de tralies. Het verbod duurde 13 jaar, van 1920 tot 1933. Chicago werd het centrum van de Prohibition smokkelaars. Gangsters als Al Capone en Bugs Moran verdienden miljoenen aan de verkoop van drank. Diefstal en moorden waren aan de orde van de dag. De drooglegging verloor vanaf de jaren 1925 steeds meer populariteit. Het werd gezien als een wet die alleen voor de lagere arbeidersklasse gold. Naleving was nauwelijks te handhaven en de kosten voor de politie liepen op. Ook speelde de oprukkende consumptiementaliteit een rol.In 1932 werd de drooglegging gezien als zo’n mislukking dat de democraten Franklin D. Roosevelt steunden in een herroeping van het amendement op de grondwet.

Je kunt je niet voorstellen dat dit in Nederland zou gebeuren en dat een grote stad als Rotterdam het centrum van illegale drankverkoop zou worden. Toch dreigt dat een beetje als de Rotterdamse politieke partij NIDA erg veel stemmen krijgt. NIDA is een Islampartij. Laat voorop stellen dat ik niets tegen de Islam heb. Of tegen de Koran. Vrijwel de zelfde teksten over de steniging van overspelige vrouwen komen in de Bijbel (Mozaïsche wetgeving) als in de Koran voor. Wat voor mij voor de zoveelste keer bewijst dat deze geschriften door mannen zijn geschreven met een duidelijke voorkeursbehandeling voor mannen. Maar als mensen hierin willen geloven vind ik dat goed. Ik zie mijn God wel in de bloeiende klaprozen en in rijpend graan op een mooie zomerdag. Het wordt pas vervelend als mensen hun geloof aan anderen  op gaan dringen. En regels op gaan leggen. Dat past niet in een tolerante samenleving met respect voor elkaar. Past niet mij vredelievende mensen als Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Als een moslim geen alcohol wil drinken, omdat zjn geloof dat niet toestaat, is dat prima. Maar als NIDA alcohol in heel Rotterdam wil verbieden, is dat van de zotte. Het verscherpt de tegenstellingen in de stad en wakkert haatgevoelens aan. Als ik aan de Spaanse kust in een hotel zit waarvan een moslim de eigenaar is, dan weet ik dat ik er geen bier of wijn kan kopen. Maar om in Malgrat of Lloret de Mar de verkoop totaal te verbieden?  Zo gek is niemand. Maar dit soort extreme plannen passen in de vervormde plaatjes die Geert Wilders van onze samenleving wil schetsen.

Mensen die de Islam aanhangen hebben de keus om volgens hun eigen regels te leven, geen alcohol en geen varkensvlees. Maar als je van een schoolrestaurant eist dat alles wat varkensvlees bevat uit het menu moet worden geschrapt, dan leg je anderen jouw regels op.  Ik heb enorme bewondering voor het Hellevoetse raadslid Ummahan Basil. Zij organiseerde Turkse kookcursussen en maakte veel Turkse vrouwen bekend met de Nederlandse Taal. Zo ontstonden op koffieochtenden vriendschappen tussen Turkse vrouwen en Nederlandse vrouwen. Ummuhan is een verstandige vrouw die de vrede en tolerantie dagelijks uitdraagt. Iedereen zijn eigen vrijheid. Iedereen zijn eigen keuze. Tot slot: de ‘R’ zit weer in de maand.. zal ook wel weer de ‘R’ van Rutte zijn.  Ik heb een blij voorgevoel dat bij de komende verkiezingen NIDA in Rotterdam zeker geen meerderheid haalt en dat de nummer 2 van de CDA lijst meer stemmen krijgt dan de lijsttrekker.

Vincent