vr. sep 17th, 2021

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

Brielle lanceert eerste Brielle lezing

2 min read

Donderdag 10 juni lanceerde Brielle de eerste lezing in een reeks Brielle lezingen. Deze Brielle lezing werd als livestream uitgezonden vanuit de mooie Sint-Catharijnekerk. De Brielle lezing is een initiatief van de Gemeente Brielle en de stichting Eersteling der Vrijheid.


De lezing wordt jaarlijks op of nabij 10 december gehouden in de Sint-Catharijnekerk van Brielle. Deze datum is ook de Dag van de Mensenrechten. Dat is geen toeval! In 2021 staan er, vanwege de uitgestelde lezing vorig jaar door corona, 2 lezingen op de agenda. De eerste lezing was op donderdag 10 juni en de volgende lezing is op 10 december 2021. Burgemeester Gregor Rensen: “Met deze lezing willen we onderwerpen aan de orde stellen die maatschappelijke actualiteit hebben, maar hun grondslag vinden in veranderingen in het verleden en in discussies die daarover in de loop van de tijd hebben plaatsgevonden. Geschiedenis en actualiteit verbinden, dat is het doel”.


Voorwaarden voor vrijheid: van 1572 tot nu
In 2022 viert Brielle, als ‘eersteling der vrijheid’ 450 jaar na dato de inname van Den Briel door de watergeuzen. Samen met tientallen andere Nederlandse steden grijpt de stad dit eeuwfeest aan om het gesprek aan te gaan over vier waarden die belangrijk zijn voor Nederland: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. Hoe belangrijk die waarden ook zijn, ze gaan niet altijd probleemloos samen. Tijdens de eerste lezing liet Judith Pollmann, hoogleraar vroegmoderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden, zien hoe opstandige Nederlanders al in 1572 tegen dit probleem opliepen en begonnen te experimenteren met oplossingen die tot op de dag van vandaag van invloed zijn gebleven Judith Pollmann “Met deze lezing hoop ik mensen te inspireren om in de spiegel van het verleden te kijken en deze spiegel weer eens op te poetsen en bovendien de hoek te verbreden. In die spiegel zien we dat Briellenaren en andere inwoners van de Nederlanden de vrijheid niet alleen op de Spaanse overheersing moesten bevechten, maar ook op elkaar. Dat vrijheid een lege huls is zonder veiligheid, verbondenheid, verscheidenheid en verdraagzaamheid”.


Kleine replica standbeeld Nymph|
Na afloop van de lezing werd een beeldje uitgereikt dat verbonden is aan de Brielle lezing. Het beeldje is een kleine replica van het standbeeld van de Nymph, dat in Brielle staat. Het beeld was het geschenk van een nationaal comité ter herdenking van 300 jaar Inname van de stad Den Briel door de Watergeuzen in 1872. Het beeld is nu onderdeel van de collectieve identiteit van de vestingstad Brielle en als zodanig een belangrijk symbool voor de stad die zich “Eersteling der Vrijheid” mag noemen. Betty van Viegen, voorzitter stichting Eersteling der Vrijheid: “Wij reiken het beeldje uit aan professor Pollman als dank voor haar lezing, maar zeker ook vanwege haar belangrijke verdiensten voor het onderzoek naar die veranderingen vanaf de Opstand in de 16e eeuw, die uiteindelijk tot het resultaat van het Nederland van nu hebben geleid”.


Voor geïnteresseerden is de volledige lezing terug te kijken op www.brielle.nl/lezing.