di. dec 7th, 2021

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

Bommen onder één Voorne

3 min read

Lang geleden was Brielle de grootste gemeente op Voorne, nu moet de puzzel in elkaar gezet worden

Door Vincent Vuurtoren

Ooit was er een door drie gemeentes op Voorne ondersteund beleid om te komen tot één Werk Organisatie Voorne. Er werden fraaie promotiepennen gemaakt en de drie burgemeesters en de drie gemeentesecretarissen ging aan de slag  om dit fenomeen op te tuigen.

Maar het mislukte jammerlijk. Onderlinge meningsverschillen en af en toe ook gewoon een teringhekel aan een elkaar hebben en het willen bevoordelen van de eigen gemeente waren daar schuld aan. Het kostte twee gemeentesecretarissen de kop, al werd de echte reden voor hun vertrek schielijk verwegen.

Daarna vonden de gemeenteraden het tijd om in te grijpen en werd het Voorns Beraad in het leven geroepen doordat de wijze mannen in de gemeenteraden beseften dat geen van drie gemeentes alleen verder konden, met bovendien het risico dat door de Provincie een gedwongen fusie zou worden opgelegd. Het was – en is – dus van belang om van het Cocktail Trio Brielle/Hellevoetsluis/Westvoorne één gelijkgestemd orkest Voorne te maken en daar ook niet te lang mee te wachten omdat het geduld van Jaap Smit ook niet oneindig is

De gesprekken hadden succes en de drie gemeenten besloten gezamenlijk om op 1 januari 2023 één gemeente te zijn. Op dit moment worden de verdere gesprekken verder gevoerd. Het lijkt me dat door voorgenomen fusie van de drie lokale partijen die we gemakshalve maar Inwonersbelang Voorne zullen noemen dit de grootste eilandpartij zullen worden met de VVD als een goede tweede.  Als de lokalo’s niet fuseren wordt zonder twijfel de VVD de grootste op Voorne.

Natuurlijk heeft elke gemeente zijn eigen wensen. Brielle wil graag vanwege de centrale ligging dat het bestuurscentrum daar gevestigd wordt. Veel bezwaar zal daar niet tegen zijn. De armste gemeente van de drie is Westvoorne, zonder de samenvoeging dreigt dat een artikel 12 gemeente te worden. Daarom is het laatste amendement op de begroting vn Westvoorne, slecht te begrijpen. Westvoorne wil ruim 600 woningen in sociale woningbouw. Een prachtig streven, want daar is grote behoefte aan. Edoch: op elke sociale huurwoning moet de gemeente ongeveer een ton bijleggen. Dat is dus een investering van tientallen miljoenen die drie gemeenten samen moeten ophoesten. Overleg met de andere twee gemeenten is er niet geweest en de wethouder van Financiën, Jorriena de Jongh, was ziek thuis tijdens de begrotingsvergadering. Insiders meldden dat volgende week al een gesprek met de Commissaris van de Koning zal plaatsvinden over deze affaire. Nu het vuurwerk is verboden is dit toch wel een bom onder Voorne, als één gemeente zoveel mogelijk geld wil binnenhalen.

Dan is er nog de kritiek van D66 Brielle op de uitlatingen van IBH fractievoorzitter Rien Kap. ‘Zo gaan wij de fusie niet in’ zei Wim Smit. D66 is de kleinste politieke partij in de drie gemeenten. Hoe je ook over de uitlatingen van Kap mag denken, ze zijn wel waar. IBH is de grootste partij in Hellevoetsluis die maar één zetel tekortkomt voor een raadsmeerderheid. Het is niet leuk voor andere partijen, om dat steeds te horen, het is wel een feit. Sterker nog, zonder de bemoeienis van Kap zou er geen Inwonersbelang Brielle zijn geweest. Nu is dat de grootste partij in de Brielse Raad. Dat die zetels allemaal eerst door de SP bezet werden (die besloot om niet mee te doen) laat zien dat de Brielse bevolking duidelijk behoefte had aan iets anders in de politiek en onvrede over het bestaande beleid. Toch is de mening van D66 een bom onder één Voorne, want de democraten zijn een gerespecteerde partij en gaan met Kaag aan het roer zeker winst boeken bij de Kamerverkiezingen. Het programma van D66 heeft een behoorlijk linkse signatuur. Met of zonder corona, 2021 wordt een koortsig jaar.