24 maart 2023

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

Besturen VVD en IBV passen niet meer bij coalitie

3 min read

 

                                                       Situatie nu volkomen anders

De beide besturen van VVD en IBV dragen hun taken over aan een nieuw te vormen bestuur.  De besturen dateren nog van voor de verkiezingen toen beide partijen een stabiele meerderheid hadden. Dat is nu volkomen veranderd. Ook in de fracties hebben de Hellevoetse leden een minderheidsbelang en zijn niet beeldbepalend meer.  Integendeel, en dat verklaart ook de tegenstemmen bij o.a. wethouder Robert van der Kooi die in Brielle minder populair is dan op heel Voorne 


College met 7 wethouders
Het College bestaat nu uit 7 wethouders van 7 verschillende partijen die allemaal een stuk van hun programma willen realiseren. Dat maakt het niet eenvoudig en het vraagt ook om een wijziging van de besturen van de besturen van de 2 grootste coalitiepartners.  Die besturen hadden immers hele andere voorkeuren in gedachten. Nieuwe besturen moeten al die zaken steunen…


Persoonlijke voorkeuren
De huidige coalitie was zeker niet de voorkeur van de onderhandelaars. Die wilden in eerste instantie een coalitie met PvdA/GL, maar dan wel met Bianca Verschoor als wethouder en niet de zittende Brielse wethouder Bert van Ravenhorst. Kap en van Ravenhorst zijn absolute tegenpolen. Rien Kap is een self-made man van de praktijk, die in de polder begon en zich opwerkte tot een van de machtigste mannen op Voorne. Bert van Ravenhorst behaalde drie keer de titel van doctorandus en geldt als intellectueel Het is een publiek geheim dat de twee elkaar niet mogen. Daarnaast voelden de onderhandelaars, en zeker Kap,  zich onder druk gezet door het CDA en D66 die meenden dat zij nodig waren voor de nieuwe coalitie en dus eisen stelden.  Toen dat allemaal vastgelopen was, waren er niet veel mogelijkheden over dan de nu gevormde coalitie van zeven partijen en dus zeven wethouders. Er moeten dus twee nieuwe besturen komen die deze coaltie steunen, mogelijk zelfs omarmen. Ik zie de wethouders dan ook geen gevaar lopen behalve als Tatjana er voor kiest om de Provincie in te gaan..


                                         Net uit het ei .net niet gebroken…

Geen vrienden
Zoals in 1960 de drie gemeenten Hellevoetsluis, Nieuw Helvoet en Nieuwenhoorn heel verschillend waren ( vraag maar eens aan Arie van den Ban) zo geldt dat in 2023 ook voor de gemeenten van Voorne aan Zee. Brielle en Hellevoetsluis waren zeker geen vrienden en Westvoorne wilde een eigen duidelijke plek in de nieuwe gemeente. Het was dan ook een moeizaam proces waarin iedereen het eigen voordeel wilde halen. Alleen de angst van een gedwongen gemeente Voorne en Putten met Nissewaard als grootste speler en meer dan 150.000 inwoners beschermde het proces tegen ontploffen. Dan zou het unieke polder en duingebied op Voorne in gevaar komen.


                                             Misschien toch de juiste keuze…

Stapels werk
Om de stapels werk die de komende 3,5 jaar moeten gebeuren is een stabiele coalitie nodig. Daaraan moeten alle zeven deelnemers zich houden om een échte bestuurscrisis te voorkomen. Ook de ruzie tussen IBV en Daan van Orselen werd daar voor opgelost. Misschien is een gezamenlijk doel wel iets wat kan verbinden.  Dat gebeurt in andere huwelijken ook…En misschien had Bianca wel gewoon wethuder moeten worden…De tijd zal het leren. Ik verwacht deze week weer naar naar buiten te kunnen na weken ziekte om het proces van dichtbij te kunnen volgen. 


Volgende keer: de teleurgestelden
Waarom zit de huidige fractievoorzittter van de VVD in Hellevoetsluis niet eens in de raad? Volgende keer…