vr. dec 9th, 2022

Voorne Post

Actueel nieuws uit Voorne

1 januari 2023: een nieuwe gemeenteraad voor Voorne (6)

4 min read

Bert Kamphuis (IBH)


Heb jij de ambitie om na 01-01-2023 door te gaan als raadslid in de nieuwe gemeente? 

Ja zeker graag, het zal een enorme uitdaging zijn en dat zou ik met veel plezier doen.


Aan je achternaam te oordelen ben je niet op Voorne geboren – Je hebt wel belangtelling voor het leven op Voorne: actief bij Sempre Crescendo, fan van het werk van Tante Joy voor jonge mantelzorgers… 

Klop dat is helemaal waar, ik ben geboren en opgegroeid in de provincie Groningen en na veel omzwervingen hier een kleine 25 jaar geleden in Hellevoetsluis neergestreken. Ja ik heb veel respect voor Sandra en haar inzet voor deze stichting maar niet alleen voor de hare maar alle stichtingen die de minder bedeelden ondersteunen. Qua Sempre-Crescendo, daar mocht ik bijna drie jaar geleden voorzitter van worden. Gezien mijn liefde voor de muziek in al haar facetten doe ik dit werk met heel veel plezier. Helaas kwam na mijn aantreden Corona in beeld en stond alles stil. We beginnen nu weer uit onze “winterslaap” te ontwaken en zijn ons aan het voorbereiden op enkele concerten met het orkest. Ook beginnen de aanvragen voor optredens van onze drumfanfare weer binnen te komen. Ons aandeel in de film “400 jaar haven” heeft ons allen ook heel veel plezier gedaan. Wat we nog wel missen is de aanwas van kinderen die er voor kiezen een instrument te leren spelen maar ook hier hopen we binnenkort wat meer aanloop in te krijgen.


Wat vind jij het grootste probleem voor Voorne? 

De ontsluiting van het eiland, er hoeft maar iets te gebeuren en alles staat vast. Maar daarin zijn gelukkig ontwikkelingen het zal alleen nog wel wat jaren gaan duren.


Heb je een persoonlijk doel om te verwezenlijken? 

Bedoel je politiek gezien? Ja mocht ik in de nieuwe raad een zetel krijgen wil ik me meer bezig gaan houden met de ouderen op Voorne. Dit is een groep waar al jaren te weinig aandacht voor is. Temeer omdat het landelijk ook niet lekker gaat met een partij als bijvoorbeeld 50plus. Lokaal is het natuurlijk moeilijker om hier echt iets aan te doen maar laten we minimaal proberen wat meer aandacht aan deze groep te besteden.


Een raadslid in Hellevoetsluis krijgt nu een vergoeding van 16344 euro + een onkostenvergoeding va  2175 euro
In Brielle en Westvoorne krijgt de gemeenteraad 12564 euro + 2175 uitgaande van de huidige vergoedingen wordt dat per 01-01-2023 voor alle raadsleden 19128 + 2175  
Vind jij dat passende bedragen?

Ja dit is terecht denk ik, het werk als raadslid neemt veel tijd in beslag. Normaliter 16 tot 20 uur per week, naast de vele avonden van vergaderingen is er ook veel lees en voorbereidingswerk. Meer inwoners in een gemeente verhoogt de werkdruk. Je bent nu eenmaal een gekozen lokale volksvertegenwoordiger en dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Ik heb dan het voordeel in een grote fractie te zitten waarin we het werk meer kunnen verdelen. Bij bijvoorbeeld een eenmansfractie ligt dat anders. Maar als het je om de vergoeding te doen is kun je beter een ander baantje gaan zoeken.


Één lokale partij uit Westvoorne doet niet mee aan een fusie met de andere lokale partijen op Voorne. Jammer? 

Ja dat is heel erg jammer en het is een besluit waar ik al langer bang voor was. Ik ben echter nog steeds van mening dat wij met één sterke lokale partij veel meer kunnen betekenen voor Voorne aan Zee. Verdeeldheid en versplintering brengt ons niets.


Tekort aan woningen… Kopen of huren alleen voor eigen gebruik invoeren op Voorne? 

Ja daarom hebben wij als IBH op 30 september samen met de VVD en het CDA de motie Opkoopbescherming ingediend en is deze in de gemeenteraad unaniem aanvaard.


Wordt de lijstrekker van de lokale fusiepartij automatisch iemand van de grootste partij? 

Nee automatisch gaat dat niet, de nieuwe partij zal de nieuwe lijsttrekker moeten kiezen.


De belangrijkste trekkers van toeristen op Voorne zijn het duingebied en de stranden van Voorne. Kan nieuwbouw dat in gevaar brengen? 

Nee dat denk ik niet we zijn denk ik ons goed bewust van natuurbehoud en de belangrijkheid van onze kusten.


De Schietkatoenloods en het Bomvrij Hospitaal krijgen behoorlijk extra subsidie van de Provincie. Wat zou jij graag meer geld gunnen? 

Haha dat moet je natuurlijk niet aan mij vragen, naar het muziekonderwijs en de muziekverenigingen natuurlijk. Maar veel belangrijker is het dat bestaande subsidies voor alle culture instellingen in stand blijven.


Volgende week praten met Daan Dankaart (PvdA – Hellevoetsluis)